Sunday, September 19, 2010

အညာ ဟင္းလွ်ာမ်ား။

ဒီဟင္းလွ်ာေလးေတြကေတာ့ ဘယ္ေတြေရာက္ေရာက္ တမ္းတလြမ္းရေသာ အေမ့လက္ရာ စစ္စစ္ အညာဟင္းမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ရြာက ဟင္းလွ်ာေတြ၊ စားစရာေတြ နဲ႔ပတ္သတ္လာရင္ အနံ႔ေလးေတြကအစ မွတ္မိေနတယ္။ သတိတရ ရွိေနတဲ့ အေမ့လက္ရာ ဟင္းေတြ ခ်ေရးလုိက္တယ္။ ၾကားဖူးေအာင္ေပါ့။

၁။ မန္က်ီးရြက္ ႏုႏုကုိ ေတာင္ေပၚပဲျပဳတ္နဲ႔ သုပ္တဲ့ မန္က်ီးရြက္သုပ္။
၂။ မန္က်ီးရြက္ နဲ႔ ခရမ္းေခါင္းသီး ခ်ဥ္ဟင္း။
၃။ မိုးဦးက်ထြက္တဲ့ ဆူးပုတ္ႏုႏုနဲ႔ ဆန္မုန္႔ဟင္းခ်ိဳ။
၄။ မလႊပြင္၊ ေၾကာင္ရွာပြင့္ ၊ ေၾကာင္ရွာသီး သုပ္။
၅။ ဂုဏ္ရြက္ႏုႏုနဲ႔ ဆန္မုန္႔ ဟင္းခ်ိဳ။
၆။ သဘာ၀ ေခြးေတာက္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳဳ။
၇။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳခ်ိဳ။
၈။ ေႏြမိုးေဆာင္း လယ္ကန္စြန္းရြက္ေၾကာ္။
၉။ ကိုင္းခ်ဥ္ေပါင္နဲ႔ ဆူးပန္း၊ နံနံ ခ်ဥ္ဟင္းတစ္ခြက္။
၁၀။ ပဲတုိင္ေထာင္နဲ႔ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ဟင္း။
၁၁။ လက္ပန္ပြင့္ေျခာက္ (၀က္သားနဲ႔မလဲနုိင္ပါ) ဟင္း။
၁၂။ ငရွာရြက္ ဆန္မုန္႔ ဟင္းခ်ိဳ။
၁၃။ ၾကက္ဟင္းခါးရြက္ေၾကာ္။
၁၄။ ခရမ္းေခါင္းသီး မီးဖုတ္ ေျမပဲဆံေထာင္းပီးသုပ္။
၁၅။ ကဆစ္သီး မီးဖုတ္ နဲ႔ ငရုပ္သီးေထာင္း။
၁၆။ ကင္းမံုသီး ဆီျပန္ေၾကာ္။
၁၇။ ေပါက္ပန္းျဖဴ ၊ ေပါက္ပန္းနီပြင့္ ဟင္းခ်ိဳ။
၁၈။ ၾကက္သား နဲ႔ ဗူးသီး ကာလသားခ်က္။
၁၉။ ကုိယ္တုိင္လုပ္ ပုန္းေရႀကီးသုပ္။
၂၀။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးငါးပိခ်က္ ကလေအာ္ငရုပ္သီးနဲ႔ခ်က္။
၂၁။ ဆူးပုတ္ႀကီးရြက္နဲ႔ ပဲႀကီးဟင္းခ်ိဳ။
၂၂။ ေဆာင္းဦးေပါက္ နံနက္ေစာေစာ မီးပံုေဘးက ေကာင္းညွင္းတပြဲ။
၂၃။ ေျမပဲေၾကာ္ကုိေထာင္း ထမင္းပူပူနဲ႔ နယ္၊ ႏွမ္းမွဳန္႔ျဖဴး (ကၽြန္ေတာ္ အႀကိဳက္ဆံုး)။
၂၄။ ထန္းေရမွရသည့္ ထန္းပုန္းရည္ႀကီးခ်က္ ။
၂၅။ လယ္ႀကြက္ကင္၊ ထန္းပင္က်ရည္။
၂၆။ ဖားကင္၊ ထန္း ပင္က်ရည္။
၂၇။
၂၈။
(ဟင္းအားလံုးကုိ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ဆံုဆီကုိသာသံုးၿပီ ေျမအုိးႏွင့္ခ်က္သည္)

အရင္အေဟာင္း ပုိစ္ျဖစ္၏ (ဆားခ်က္၏)။

No comments: